Copyleft (7. nädal)

 Roman Mihhejev 

Copyleft

Kõigepealt alustan ma sellest mis on selline asi nagu copyleft? Minu arvates - kui ma sain kõigest aru -  see on litsents, mis võimaldab inimesele kasutada originaalseid töid ja edastada neid edasi ning parandada ja levitada. Ka pole vaja autorist saada õigust. Kuna ta asub vaba võrgus, siis on olemas üks reegel, mille on vaja järgida, on see, et äriline kasutamine on keelatud.

Mida ma arvan sellest? See on huvitav, kuna inimeste jaoks Copyleft'i põhimõtted palju eelistavam ja neid võib vabalt kasutada ja see on päris hästi. Vaba valik inimestel on alati esimesel kohal.

Inimesed kippuvad vabaduse juurde, seetõttu fundament, mis on üles ehitatud sellel üsna hästi sobib neid, kes tuleb kasutada Copyleft'i. Samuti see on tasuta, aga selle tõttu Copyleft kasutab Copyright'i, et tagada tarkvara tasuta jäämine.

Praegu Copyleft'ist meil ühe kuulsa näidest on GNU, see on operatsioonisüsteem Unix, mis austab meie vabadust ja hoiab endas palju vabu programme, mis on loodud tänu teistele isikutele, ja muidugi me võime neid tasuta alla laadida ilma probleemita. Samuti GNU arendamine võimaldas kasutada arvutit ilma programmideta, mis võiksid hävitada meie vaba valik.

Arvan, et Copyleft tulevikus võib muutuda populaarsemaks, kuna pole kõikidel on olemas raha, et osta, aga Copyleft'iga on võimalus millegi eest ette võtta. See suhtub peamiselt tavalistesse inimestesse, kuna edukate firmade jaoks see ei sobi, sellepärast et neid kasum hakkab vähenema, ja et see ei toimuks, nad tulevad maadelda Copyleft'iga.


Allikad:

https://www.gnu.org/

https://www.gnu.org/licenses/copyleft.ru.html



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Turvariskid. (14. nädal)

Teistmoodi IT, 13. nädal

Roman Mihhejev, Uus meedia... (3. nädal)